Vad vill du föreslå?

    De uppgifter du lämnar via detta formulär kan komma att bli allmän handling, vilket innebär att de kan begäras ut av allmänheten och media enligt offentlighetsprincipen. Uppgifterna hanteras i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR) och Regeringskansliets gällande regler för lagring och gallring av allmänna handlingar.

    Om du väljer att ange din e-postadress används den endast för att vi ska kunna kontakta dig i ärendet. E-postadressen kan dock omfattas av samma regler för allmänna handlingar som övriga uppgifter.

    Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter i vår integritetspolicy.

    Information

    Folkets kanon

    Här kan du föreslå vad du tycker borde ingå i en kulturkanon. Folkets kanon har inga begränsningar när det gäller kategorier eller tidsramar.

    Förslagen som skickas in publiceras inte automatiskt, utan de granskas och läggs upp manuellt allteftersom. Avsikten är att så många som möjligt av de förslag som skickas in ska publiceras på hemsidan. Använd formuläret här bredvid. Skriv kort och med tydliga, konkreta formuleringar.

    Vad gör expertgrupperna?

    Kommittén En kulturkanon för Sverige har utsett två expertgrupper som ska välja ut 100 verk och företeelser som ska ingå i en kulturkanon. Expertgruppen för konstarterna ska inom områdena litteratur, musik, bild och form, film och scenkonst samt lärdom och sakprosa välja verk av hög kvalitet som har gjort bestående intryck och blivit viktiga referenspunkter i svensk kultur och tradition. Expertgruppen för samhälle ska inom områdena religion, lag och rätt, ekonomi, uppfinningar och offentlighet välja ut dokument, platser, produkter, enskilda händelser eller motsvarande som satt varaktig prägel på det svenska samhället och blivit viktiga referenspunkter i svensk offentlighet och självförståelse. Det som väljs ska vara konkret och påtagligt: någonting som förvisso kan symbolisera ett värde eller en föreställning men som samtidigt ska gå att läsa, lyssna till eller besöka etc. En enskild persons verk kan vara en post, men inte den enskilda personen själv. Verken som väljs ska vara minst 50 år gamla.  

    Expertgrupperna genomför sitt arbete under våren 2025 och kommer att redovisa sitt arbete för kommittén den 7 maj 2025. Inom ramen för sitt arbete kommer grupperna att kunna ta del av allmänhetens förslag.