En kulturkanon för Sverige

  • Lämna förslag
  • Inkomna förslag
    • Specialkanon
  • Om kulturkanon
    • Expertgrupper
  • Frågor och svar
  • Inkomna förslag
  • Lämna förslag
  • Om kulturkanon
  • Frågor och svar
  • Kommitténs expertgrupper
  • Regeringsuppdraget
  • Specialkanon
Hem / Kulturarv och kulturmiljö / Tunnbröd bakat i vedugn
  • Inkommet förslag

    Tunnbröd bakat i vedugn

    Beskrivning

    Tunnbröd bakat i vedugn.

    Fakta om förslaget

    Titel:  Tunnbröd bakat i vedugn

    Kulturarv och kulturmiljö, Matkultur

    Motivering

    Jag vill värna om traditionen att baka tunnbröd i vedeldad ugn, oftast i gårdens bagarstuga.

    Det kan låta enkelt men är en konst som går i arv från generation till generation. Gammal kunskap i allt från att bygga och sköta om ugnen, hugga lämplig ved som bakved och hur man eldar före och under bakningen, konsten att göra bakämnen, och kavla och grädda med rätt redskap. 

    Förr hade en duktig kavlerska eller grädderska fullt upp med att åka runt i gårdarna och baka tunnbröd.

    Slumpmässigt förslag
    Alla inkomna förslag

    Fler inkomna förslag inom Kulturarv och kulturmiljö

    Folkliga koraler från Dalarna

    Kulturarv och kulturmiljö

    Läs mer om förslaget: Folkliga koraler från Dalarna

    Timring/knuttimring och timmerhus

    Kulturarv och kulturmiljö

    Läs mer om förslaget: Timring/knuttimring och timmerhus

En kulturkanon för Sverige

Epost: ku.kulturkanon@regeringskansliet.se

Adress:

Regeringskansliet
Ku 2023:02 – En kulturkanon för Sverige
Kv. Garnisonen
103 33 Stockholm

Genvägar

Lämna förslag

Inkomna förslag

Om kulturkanon

Regeringsuppdraget

Om webbplatsen

Integritetspolicy

Tillgänglighetsredogörelse

Inställningar för kakor på webbplatsen