Beskrivning
Sveriges Fornlämningar, Runstenar och Vikingaarv.
Fakta om förslaget
Titel: Sveriges Fornlämningar, Runstenar och Vikingaarv
Motivering
Sveriges fornlämningar, runstenar och vikingaarv utgör en central del av vårt historiska och kulturella arv. Från de imponerande skeppssättningarna i Ale stenar till de tusentals runstenar som berättar om resor, tro och samhällsliv, vittnar dessa lämningar om en tid då Sverige tog form som en del av den nordiska världen.
Vikingatiden (ca 800–1050 e.Kr.) var en period av handel, erövringar och kulturellt utbyte. Våra förfäder reste så långt som till Bysans och Vinland, men de byggde också starka samhällen här hemma. Spår av detta finns kvar i gravhögar, borgar och ortsnamn, liksom i de mytologiska och historiska berättelser som fortfarande inspirerar konst, litteratur och populärkultur.
Att inkludera Sveriges fornlämningar, runstenar och vikingaarv i en kulturkanon skulle stärka förståelsen för vår historia och hur den påverkat det moderna Sverige. Dessa lämningar påminner oss om våra rötter, om ett folk som var både krigare och handelsmän, men också innovatörer och berättare. De är en ovärderlig del av vår identitet och bör lyftas fram som en självklar del av vårt kulturarv.