En kulturkanon för Sverige

  • Lämna förslag
  • Inkomna förslag
    • Specialkanon
  • Om kulturkanon
    • Expertgrupper
  • Frågor och svar
  • Inkomna förslag
  • Lämna förslag
  • Om kulturkanon
  • Frågor och svar
  • Kommitténs expertgrupper
  • Regeringsuppdraget
  • Specialkanon
Hem / Matkultur / Smörgåsbordet
  • Inkommet förslag

    Smörgåsbordet

    Beskrivning

    Under 1900-talets andra halva, och under stark påverkan av Tore Wretman återlanserade restaurangsmörgåsbord på Operakällaren i Stockholm 1961, övergick smörgåsbordet från att ha varit en förrätt till att bli en ensam rätt och en hel måltid i sig. Wretman förordade också att det skulle ätas i fem bestämda ”turer”, en tågordning som inte tidigare var känd. 

    Fakta om förslaget

    Titel: Smörgåsbordet

    Matkultur

    Motivering

    Smörgåsbordet som vi känner det idag och som äts i fem bestämda turer är Tore Wretmans skapelse. Det lanserades på Operakällaren i början av 60-talet och lanserades internationellt vid världsutställningen i New York 1964.

    Slumpmässigt förslag
    Alla inkomna förslag

    Fler inkomna förslag inom Matkultur

    Lutfisk

    Matkultur

    Läs mer om förslaget: Lutfisk

    Gustav Adolfsbakelse

    Matkultur

    Läs mer om förslaget: Gustav Adolfsbakelse

En kulturkanon för Sverige

Epost: ku.kulturkanon@regeringskansliet.se

Adress:

Regeringskansliet
Ku 2023:02 – En kulturkanon för Sverige
Kv. Garnisonen
103 33 Stockholm

Genvägar

Lämna förslag

Inkomna förslag

Om kulturkanon

Regeringsuppdraget

Om webbplatsen

Integritetspolicy

Tillgänglighetsredogörelse

Inställningar för kakor på webbplatsen