Beskrivning
Arbetskonflikt i Ådalen 1931 som resulterade i att fem personer sköts ihjäl av militär.
Motivering
1931 sköts fem demonstranter ihjäl i Ådalen i Ångermanland av militär som kallats in och under demonstrationen stod under polismans befäl.
Precis som många andra länder drabbades Sverige hårt av börskraschen 1929, och särskilt hårt drabbades norra Sverige. Arbetslösheten var på vissa ställen så hög som 85%, och arbetsgivarna sänkte lönerna för de som fortfarande hade ett jobb till en nivå som inte gick att försörja sig på, vilket utlöste strejker.
Under demonstrationen i Ådalen protesterade arbetarna dels mot löneläget, och dels mot den organisation som arbetsgivarna finansierade som skickade ut strejkbrytare till arbetsplatserna.
Den 14e maj 1931 avgick ett demonstrationståg från Frånö Folkets Hus, där ett protestmöte mot strejkbryteriet hållits, mot den förläggning där strejkbrytarna befann sig. Stämningen var uppvarvad och myndigheterna läste Upprorslagen tre gånger för demonstranterna. Efter det tyckte sig den militära befälhavaren på platsen sig se vapen bland demonstranterna, varpå kaptenen kommenderade eld. Kulsprutor och gevär avlossades mot demonstranterna. Fyra demonstranter och en åskådare avled av sina skador.
Händelsen anses avgörande för Socialdemokraternas seger i valet 1932, som i sin tur möjliggjorde framväxten av det svenska välfärdssamhället och den svenska modellen, vilket gjort Sverige till ett av världens rikaste länder.