Beskrivning
Klassiska svenska småkakor
Motivering
Brysselkex, hallongrotta, korintkaka, kavrekaka, chokladsnitt och strassburgare.
Dessa torra kakor av mördeg som kan varieras i det oändliga. Receptet på det perfekta kolasnittet som mormor alltid bakade, som tas fram som en del av julens traditioner. Drömmen som bakas till födelsedagskalaset och den finska pinnen som köps på konditoriet, av gamla som unga, tillsammans med en kopp kaffe.
Småkakorna var en central del av 1700-talets kafferep, varifrån vår sociala företeelse ”fika” har sitt ursprung. Denna kulturyttring som blivit internationellt känd som en del av den svenska folksjälen. De klassiska småkakorna bakas och ställs fram på årets alla högtider och bemärkelsedagar. De är ett naturligt inslag vid livets största händelser – dopkaffet, begravningskaffet och bröllopskaffet. De ställs fram vid kyrkkaffet såväl som arbetsplatsens 15-fika och är ett naturligt inslag i vardagen när vänner kommer på besök i hemmet. Småkakan finns med oss genom hela livets stora och små händelser och det sedan sekler tillbaka.