En kulturkanon för Sverige

  • Lämna förslag
  • Inkomna förslag
    • Specialkanon
  • Om kulturkanon
    • Expertgrupper
  • Frågor och svar
  • Inkomna förslag
  • Lämna förslag
  • Om kulturkanon
  • Frågor och svar
  • Kommitténs expertgrupper
  • Regeringsuppdraget
  • Specialkanon
Hem / Matkultur / Kålroten
  • Inkommet förslag

    Kålroten

    Beskrivning

    En kålväxt som används som rotfrukt.

    Fakta om förslaget

    Titel: Kålroten

    År: 1600-talet

    Matkultur

    Motivering

    En kulturgröda som uppstått i Sverige och spridit sig över världen. Visst kan man i förstone kanske rynka på pannan åt en oansenlig och smått negligerad grönsak som kålrot, men faktum är att den räddat väldigt många liv i krigstider i många europeiska länder. I Norge kallas den ”Nordens apelsin” inte för inte. Den uppkom under andra halvan av 1600-talet genom en korsning mellan kål och rova och skedde i dåvarande östra rikshalvan, dagens Finland. Därifrån spred den sig vidare till västra rikshalvan, kanske framför allt Västergötland. Till Skottland nådde den tidigt och de gav den namn efter sitt ursprung – ”Swede”. Från Västergötland, där den dialektalt benämndes ”rotabagge”, for den till Frankrike och Italien där den blir ”le rotabaga” respektive ”la rotabaga”. Till USA där den först odlades i Illinois 1817 och där kom att kallas ”rutabaga”.

    När jag mötte en italiensk forskarkollega och kom in på matkultur, sken han upp och berättade entusiastiskt för mig: ”Ja, här i bergstrakterna norr om Milano gillar man kålrot extra mycket. Man brukar skära den i bitar, koka den, göra ett mos på den och servera med fläsk” – precis om vi äter den här hemma i Sverige. Det är ju i sig inget konstigt att maträtter sprider sig över gränserna – men där alla italienare med självklarhet vet att pizzan inte bara finns i Italien numera utan över hela världen så har de flesta av oss svenskar ingen aning om att vi kulturexporterat rotmos och fläsk till gastronomins (självutropade) hemland Italien.

    Slumpmässigt förslag
    Alla inkomna förslag

    Fler inkomna förslag inom Matkultur

    Inlagd sill

    Matkultur

    Läs mer om förslaget: Inlagd sill

    Jordgubbar

    Matkultur

    Läs mer om förslaget: Jordgubbar

En kulturkanon för Sverige

Epost: ku.kulturkanon@regeringskansliet.se

Adress:

Regeringskansliet
Ku 2023:02 – En kulturkanon för Sverige
Kv. Garnisonen
103 33 Stockholm

Genvägar

Lämna förslag

Inkomna förslag

Om kulturkanon

Regeringsuppdraget

Om webbplatsen

Integritetspolicy

Tillgänglighetsredogörelse

Inställningar för kakor på webbplatsen